13 Mayıs 2010 Perşembe

Gecikmis post ve esimin dogum gunu pastasi!...

Merhabalar yine uzun bir aranin ardindan donmus bulunmaktayim.O kadar yogunumki buraya ayiracak vaktim olmuyor bazen,sonrada diyorum kendi kendime madem ayiracak vaktin yoktu neden actin blogu Fatma? diye dusunmuyorda degilim yani.Ama bu benim hayalimdi ve hayalimi gerceklestirmek ve basarmak istiyorum sizlerle beraber.
Gectigimiz ayda esimin dogum gunuydu.Bende askima, sevdicegime ilk dogum gunu pastami yaptim ayrica bu benim ilk seker hamuru calismamdi.zaten cok acemi oldugumu resimlerdede goreceksiniz.
Acikcasi ben bu seker hamurunun tadini hic mi hic begenmedim.Evet gorselligi sahane oluyor ama tadi beni kendine hayran birakmadi.Kremali pastalari seker hamuruna tercih ederim.Pastanin pandispanyasi sevgili Ayse Yaman'a aittir.Gercekten harikami harika bir pandispanya oldu tadida nefisti.



















Vanilyali Sade Pandispanya:

  •  1,5 kap şeker (~ 370 gr)
  • 1,5 kap un (~ 240 gr)
  • 6 yumurta oda sıcaklığında, beyazları sarıları ayrılmış
  • 1 paket vanilya
  • Bir kaç damla limon suyu
Vanilyali pastaci kremasi:
  • 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
  • 2 Çay Bardağı Toz Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası
  • 1 Paket Vanilya
  • 2 Adet Yumurta Sarısı

Uzeri icin:
  • 1 paket krem santi
  • 1 su bardagindan bir parmak az soguk sut
  • sadece uzerini kaplamak icin beyaz seker hamuru
  • kenarlari icin file badem

  • Pandispanyanin Hazırlanışı:
  • 22 cm lik kelepçeli kalıbın sadece altına yuvarlatılmış yağlı kağıt serilir.
  • Fırın ayarı 160 derece. Fırının içine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyunuz. Buhar oluşması için.
  •  Geniş bir çırpma kabında, 1 kap şeker ve yumurta sarıları açık sarı renk elde edinceye kadar mikser ile iyice çırpılır. Sonra içine vanilya ve limon suyu eklenir.
  •  Başka bir kapta yumurta beyazı kar gibi köpük oluncaya kadar mikser ile çırpılır. Daha sonra içine yavaşça yarım kap şeker serpilir, çırpmaya devam edilir, sert köpük hazırlanır. Kap ters çevrildiği zaman köpük dökülmemelidir. (aşırı çırpmaktan kaçının, yumurta beyazları kuruyabilir)
  •  Daha sonra yumurta sarısına, elenmiş un ve yumurta beyazı çok yavaş bir şekilde 3 parti halinde spatula yardımı ile karıştırılır. Amaç köpüklere zarar vermeden hafifçe karıştırmaktır. Önce yumurta beyazının 1\3 ü, sonra unun 1\3 ü karıştırılır. Elinizdeki malzemeler bitinceye kadar sırasıyla yavaşça bu karıştırma işlemine devam edilir. Kek hamuru kalıbına dökülür.
  •  Önceden 160 derece sıcaklığa getirilmiş fırında yaklaşık 40 dk pişirilir. Batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar.
  •  Kek fırından çıkınca kenarlarından ince bir bıçak hafifçe geçirilir, keke zarar vermeden kelepçesi açılıp, varsa evinizde soğuma teline ters çevirilir bekletilir. Soğuyunca ortadan iki ya da üç kata bölünür.
Vanilyali pastaci kremasi hazirlanisi:
  • Vanilya hariç tüm malzemeleri küçük bir tencereye koyun. Orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin. Karışım kaynamaya başlayınca, (göz göz olunca) bir iki kez karıştırıp, ocağın altını kapatın. Vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Karışım ılınıncaya kadar ara karıştırarak kabuk tutmamasını sağlayın.

Pastanın ara katlarını sütle ıslattıktan sonra içine sevgili Muge'nin  vanilyali pastaci kremasını surdum.cilek ve damla cikolatayla kremayi kapladiktan sonra ikinci katini kapatip hazirladigim krem santiyle kapladim.buzdolabinda biraz donmasini bekledikten sonra sadece uzerine yuvarlak sekilde kestigim seker hamurunu kapladim ve susledim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gonlumun sakinleri hosgeldiniz....
Guzel gonlunuzden gelen ve yapilan her bir yorum benim icin cok kiymetlidir.
Dua ve sevgilerimle....