16 Mayıs 2012 Çarşamba

✿ Blueberry Tart ✿Yabanmersinli Tart


Ne zamandir yapmak istedigim fakat evimde tart kalibim olmadigi icin erteledigim tarti sonunda yaptim.
Yakin zamanda bir tart kalibi aldim, sanki tek eksigim oydu.
zaten kucuk olan mutfagima bir uye daha geldi.
:)

Mutfagim tibki Rachel Khoo'nun mutfagi gibi,eger bbc2 da izleme sansiniz olduysa kucucuk sirin mutfaginda neler ortaya cikardigini gormussunuzdur.
iste benim mutfakta tam The Little London Kitchen:)
Sozcuk kulaga hos gelebilir ama bazen cekilir dert degil inanin!
Bu halime sukurler olsun yinede, Rabbim elbet buyugunude verir gunun birinde yeterki istemesini bilelim...



Tarti yaptiktan sonra yeni macro lensimle bir cok ayarda resimler cektim,resimlerin renginin farkli olmasi bu sebebtendir!...
Tarti kotu emellerime alet ettim yani :)
Hakkini helal et tart kardes cok cektin benden!

Ben daha once tart sevmeyen bir kisiliktim,bu ulkede oldukca tart yapiliyor ve satiliyor marketlerde cokta guzel tartlar var gercekten, kislerde oyle ayni zamanda!...
Gel zaman,git zaman ben bunlardan tadarak tarti sever oldum...


 ilk tart yapisim oldugu icin yabanci kaynaklara pek guvenemedim!
Yerlilerde ise Muge hanimin cilek soslu tarti gozume carpti,sizde bir goz atin derim!
Herseyini o kadar  detaylara inerek anlatmiski yapmamak olmazdi!...
Evde cilegim olmadigi icin evimde olan ve sabirsizlikla yenmegi bekleyen mavi incilerle (blueberry) yaptim tartimi.
Blueberry'lide gayet guzel oldu biz tadini sevdik,bir daha ki sefere cileklide yapacagim insallah...
Ama tart hamuru ve krema gercekten muthis bir tattalar hamuru buram, buram  findik,krema ise limon kokusuyla buyuluyor insani!...

Simdi biraz Yabanmersininin faydalarina bakalim;
Buyurun buradan

Muge hanimin tarifine cilek,cilek sos haric hepsine uydum...
Muge hanimin guzel anlatimi ve puf noktalariyla beraber tart tarifini direk yapistiriyorum buraya!....


Blueberry Tart

Malzemeler (8 kişilik)
Tart hamuru için;
  • 125 Gr. Yumuşak (kase) Margarin
  • 1 Su Bardağı Pudra Şekeri
  • 1 Su Bardağı Fındık
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
  • 1 Adet Yumurta
  • 2,5 - 3 Su Bardağı Un
Kreması için;
  • 3 Su Bardağı (600 ml.) Süt
  • 2 Çay Bardağı Şeker
  • 1 Çay Bardağı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı (tepeleme) Mısır Nişastası
  • 1 Adet Yumurta Sarısı
  • 1 Adet Limon Kabuğu Rendesi
Üzeri için;
  • Çilek,Cilek sos yada benim gibi Blueberry kullanabilirsiniz...
Yapılışı
Tart hamuru;
  • Fındıkları rondoda toz haline gelinceye kadar çekin.
  • Limonun kabuğunu rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
  • Yumuşak margarin ya da tereyağını, pudra şekeri ile yoğurun.
  • Yumurta, limon kabuğu rendesi ve çekilmiş fındığı ekleyin, biraz daha yoğurun.
  • Unu azar azar ekleyin ve hamur toparlanıncaya yoğurmaya ve un eklemeye devam edin.
  • Yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Üzerine örterek buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  • 28 cm.lik tart kalıbını margarin ile hafifçe yağlayın, hamuru kalıba yayın ve elinizle iyice bastırarak eşit ve ince olmasını sağlayın.
  • 180 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk. kenarları ve üzeri hafifçe pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Ilınınca kalıptan çıkarın ve ızgara tel üzerine alarak soğumaya bırakın.
Krema;
  • Bütün malzemeleri bir tencereye koyun ve orta ateşte, çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirin.
  • Krema kaynamaya başlayınca, ocağı kapatın ve arada karıştırarak soğumasını sağlayın.
Tart;
  • Tart hamurunun içine yada ters çevirerek üzerine, soğuyan kremayı yayın. Ben krema torbası ve aparatı kullanarak yaptım, biraz el oyalayıcı olsa da, vaktiniz var ise; şık olması açısından bu şekilde yapmanızı öneririm :)
  • Üzerine çilek sosunu gezdirin ve taze nane yaprakları ve çilekler ile süsleyin.

NOTLAR;
  • Hamura -evde yok ise- fındık eklemeyebilirsiniz, sadece limon kabuğu rendesi ekleseniz yeterli ama fındığın hamura ve bu tarife kattığı lezzet tartışılmaz!
  • Fındık yerine cevizlide yapabilirsiniz, muhteşem olur.
  • Kreması daha fazla aromalı olsun, yerken çıt çıt etsin isterseniz :) bir çay bardağı hindistan cevizi ekleyebilirsiniz.
  • Aynı şekilde krema da fındık aromalı olsun isterseniz, hamur için hazırladığınız toz fındıktan iki yemek kaşığı çalıp, kremaya ekleyebilirsiniz :)
  • Yukarıdaki önerilerin hangisini uygularsanız uygulayın, hamurdan ve kremadan limon kabuğu rendesini sakın çıkarmayın, o olmaz ise olmaz.
  • Fındık olarak mutlaka kavrulmuş kullanın hatta kuruyemişçiden aldığınız fındığı bile gerekirse 1-2 dk. teflon tavada kavurun, fındık mutlaka kavrulmuş kokmalı.
  • Çilek sosunu hazırladıktan sonra, hava almayan bir kavanozda, buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.

SERVİS ÖNERİLERİ;
  • Tart kalıbınız ya da mini tart kalıplarınız yok ise; hamuru yarım cm. kalınlığında açın. Arzu ettiğiniz bir kurabiye kalıbı ile kesin. En ideal şekil; yuvarlak olması, kalıbınız yok ise çay bardağının ağzı ile yuvarlak şekiller yapabilirsiniz.
    Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve 13-15 dk. kadar pişirin. Fırından çıkınca ızgara tel üzerinde soğumaya bırakın. Servis etmeden hemen önce, üzerine krema sıkın ve çilek sos ya da çilek ile süsleyin.
  • Muffin kalıbınız var ise, yine hamuru yarım cm. kalınlığında açın ve çay bardağının ağzı ile yuvarlak şekil verin. Muffin kağıdının içine yerleştirin ve muffin kalıbında 13-15 dk. pişirin.
    Fırından çıkınca kağıdından ayırın ve soğuyunca içine krema sıkıp, çilek sos ya da çilek ile süsleyin.



Afiyet,sifa olsun efendim!...

Sevgili Neslinin atolyesi beni cok yonlu blogger odulune layik gormus,cok ama cok tesekkur ederim.ilk odulum kendisi benim icin  cok degerli!...
kusuruma bakmazsaniz bloguma yabanci gorsel eklememe gibi bir karar aldim!...
Simdiden anlayisiniz icin cok tesekkur ederim...
Bende bu odulu beni izleyen ve her daim beni destekleyen,yalniz birakmayan blog arkadaslarima sunuyorum!...
Bir sonraki postta bulusmak uzere dileyerek, Allah'a emanet olunuz!...

Have a sweet evening!

25 yorum:

  1. Fatma merhaba, çok lezzetli çok güzel bir tarif. Ama bence bundan daha ötesi var ; fotoğraflar muhteşem. Hayran kaldım. Örtüye, tabaklara, herşeye :) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkur ederim sevgili leyla guzel yorumun icin...

      Sil
  2. mmmmmm misss

    eline sağlık olsun

    YanıtlaSil
  3. Canim Rabbim gonlune gore versin insallah..
    Benimde mutfaktan yana hic sansim yok.. Ama olru diyorum bir gun hayirlisi ile..
    Canim eline saglik olsunş resimler icin tart icin..
    Hepsi cok ama cok guzel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabbim seninde gonlune gore versin canim kucuk mutfak gercekten cok zor oluyor benim evimin her yeri kucuk gerci ya neyse...

      ben tesekkur ederim degerli yorumun icin...

      Sil
  4. Canim ayrica yazmayi unuttum. Blogunun bas resmi çok guzel olmuş.
    Blogunun belli bir sablonu varmi yoksa kendinmi hazirladin..
    Bas yazilarda cicek resimleri cok guzel..
    Rahatlik var blogunda.. Hep boyle devam et..
    Basarilar canim..

    YanıtlaSil
  5. belli bir sablonunu yok,yaza ozel,kisa ozel birseyler yapiyorum iste. ben hazirliyorum sayilir nette free headerlardan yararlaniyorum onu kendi zevkime gore tasarliyorum...mesela bu headerda cercevesi hazirdi icindeki resimleri ben yarlestirdim...

    basliktaki resimleride ben kendim ekliyorum kopyala - yapistir yani...
    bir arada kalp koyuyordum kafama ne eserse yani...

    elimden geldigince kendimce blogumu guzellestirmeye calisiyorum,guzellestireyim derken kalabalik yapmiyorumdur umarim...

    ayrica guzel dilegin icin cok tesekkurler...

    YanıtlaSil
  6. Gercekten cok guzel eline saglik olsun.
    Cicekleri basligi yazarken mi ekliyorsun yoksa belli ayarmi yapiyorsun..
    Cok soru soruyorum biliyorum ozur dilerim..

    YanıtlaSil
  7. Estagfurullah ozurde ne demek biz bloggerlar paylasmak icin buradayiz...
    paylastikca cogaliriz,paylastikca kaynasilir, sevgiler butunlesir...

    evet cicekleri basligi yazarken copyalayip-yapistiriyorum...
    tibki buraya yapistirdigim gibi...
    ✿✿
    ✿ sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. ellerine emeğine sağlık tatlı annecik..kocaman öpüyor sevgi ve muhabbetle kucaklıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canim bende seni ve kuzunu hasretle operim guzel yurekli kardesim benimmm...

      Sil
  9. Tesekkur ediyorum canim cevapladigin icin.
    Son bir kac sorudan sonra artik sormayacagim.)
    ekledigin kucuk cicek resimleri
    arka fonda duran duvar kagidina benzer goruntuyu nereden aldin
    baslik icin resimleri nereden bulabiliriz.

    Soruyorum cunku benim eskiden takip ettigim sitelerin bazilari parali olmus yani free veren yok o yuzden yenilerini bulmam lazim..
    Tesekkur ediyorum canim Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. post basligina ekledigim cicekleri benden alabilirsin:)
    headerdaki cerceveyi ve resimleri cok zaman once usbme kaydetmistim gunun birinde lazim olur diye yani nereden kaydettigimi bilemiyorum bunun icin uzgunum...
    ama googleda free png frame ve cute yada vintage picture diye aratirsan bir cok bedava kaynak bulabilirsin...

    background duvar kagidimi yanilmiyorsam shabby blogtan kaydetmistim...

    blogger tema isinedemi bir el atsam acaba:)

    yok canim okadari beni asar ben kucuk capta birseyler yapiyorum iste...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de iyi edersin.
      Cunku gercekten cok guzel ve emek verdigin belli.
      Ayrica resimler de cok guzel ozellikle isik ayari..
      Ozel isik ayarinda mi cektin mesela bu resmi..
      Yine soru sordum degil mi?

      Tesekkure derim canim cevaplarin icin sevgiler..
      Seve seve kullanirim cicekleri..
      Cok sirinler cunku..

      Sil
  11. yok canim ozel isikta felan cekmedim gun isigi cam onunde cektim.buranin havasi hep bulutludur biraz gunes ciktimi kosuyorum resim cekmeye, valla ozel isigi felan bilmiyorum su anda,daha kullanma kilavuzunu okumadim desem yalan soylemis olmam.okumaya vaktim yok makineyi alip cekiyorum eski makinem yari prof oldugu icin azda olsa temel ayarlari biliyorum ama isterimki aperture priority'de diledigim resmi ayarimi yaparak cekebileyim ama malesef o kivama gelemedim henuz...40 firin ekmek yemem lazim...

    blog isi emek isi yemek yapmak ve resim cekmek hic kolay degil bunu sende iyi bilirsin canim ama emeginin karsiligini alamamak insani cok uzuyor.turk bloggerlar olarak icimizde hep bir cekisme var sanki daha paylasimci ve katilimci olabiliriz yabanci bloglar gibi mesela...umarim birgun oluruz...

    sevgilerimle gule gule kullan cicekleri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katiliyorum.
      Cekisme cok var. Ama Allah sukurler olsun bu gune kadar belkib bir kisi geri donup cevap vermedi. Bu konuda sansim cok iyi gidiyor nazar degmesin..
      Sizin harika arkadasl olunca sirtimiz yere gelmez insallah. )
      Buldum soylediklerini ugulamaya calistim. yalnzi kucuk bir sorun cikti background ekledim onun da reklami beraberinde geldi. blogumda sol ust kosede reklam yayinlanior bunu nasil silebilirim? bilginiz var mi bu konuda?

      Ayrica zamanla alisiyorsun kameraya ogreniyorsun. Ben de isik maduruyum aslinda burasi gunesli ama mutfak karalik disarisi da belli saatlerde isik goruyor. Onu yakalamak icin. yemekleri o saate denk getirmek gerek. O da zor oluyor..
      Gerci ben kursuna da gitti. Kursdan ogrendiklerim bazen yeterli gelmiyor. Ingilizce problemi vardi . az ingilizceyle ve az ogendigimle cekmeye calisiyorum.
      Arastirma yapiyorum surekli bakalim..
      Mehtap Tv fotograf uzerine yapilmis bir programi var, Merak ederseniz izleye bilirsiniz. YArdimci oluyor..
      Sevgiler canim..

      Sil
  12. bloguna kopyaladigin background html kodunda shabby.com yazisi vardir icinde o yaziyi kodtan silmen yeterli canim...

    ben o siteye giremiyorum su anda inanilir gibi degil bilgisayarim blocked yapti giris vermiyor...

    YanıtlaSil
  13. Tesekkur ederim canim.
    Ben gire biliyorum. Sorun yok bende..
    Su an ablonu degistirsem bir cok seyi yeniden duzenleme gerekecek..
    O yuzden simdilik sadece arka fonu ve bazi ayarlari yapacagim bakalim nasil olacak..
    Yalniz bizim bu konusma blogcular icin yardimci ola bilir bloglarini yenileme konusunda..))

    YanıtlaSil
  14. Harika fikir aslinda ama ugrasdirici olacagi belli.
    Tesekkur ederim canim. Cok oyaladim seni . Benim bebekler buyuduler ve artik okulda olduklari icin elimi kolumu sallaya sallaya ugrasiyorum blogla..)
    Seni fazla tutmayim.
    Bebeginle ilgilen benim yerime de op.
    Allaha emanet ol canim..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. merhaba çok güzel bir blogun var. bu tarifi de mutlaka deneyeceğim.takipçin oldum. ben de blogger anneyim.bloguma beklerim.sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hosgeldiniz...

      cok tesekkurler yorumunuz icin...


      sevgiyle...

      Sil
  16. nefis görünüyor.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Gonlumun sakinleri hosgeldiniz....
Guzel gonlunuzden gelen ve yapilan her bir yorum benim icin cok kiymetlidir.
Dua ve sevgilerimle....