Buralarda Turk lahanasi bulmak aslinda ne zordur ne de kolaydir,sansiniza kalmis bir durum 2 hafta once Turk marketine gidince gordugum lahanayi kaptigim gibi sepete attim.Turkiye'deki gibi buyuk degiller ama normal lahanadanda biraz buyukler.Kulaklari cinlasin babaannecigim sonbahar geldimi buyuk,buyuk lahanalari alir oyle 1-2 tane degil en az 10 tane :)(o zamanlar ancak yeterdi bize...)
O lahanalari once gunese koyar, arkali onlu gevseyip,sarkmasini saglardi...Sonra onlari bir guzel ayirir yikayip, haslar,kimisini dondurucuya sarmak icin paketleyip atar kimisinide aninda sarip yer yada yine sarilmis halde paketleyip dondurucuya atardi...
Bayramlarimizda,ozel gunlerimizde lahana ve yaprak sarmamiz hic eksik olmazdi babaannemin sayesinde :)
Babaannem lahanayi muska seklinde sarar ve bizede oyle sarmamizi ogretti,zira babaannem kesinlikle normal sekilde sarilan lahanayi yemez!
Babaannem icin lahana sarmasi az lahana cok bulgurdan olmali, lahanayi yedigin zaman lahananin tadina varmali, bulgurun yumusakligini hissetmeli,lahana cok dolandirilmadan sarilmali derdi...
Turkiye'deki lahanalar buyuk oldugu icin rahatca muska seklinde sariliyorlar ama buradakiler kucuk olunca mecburen normal sarmak zorunda kaliyorum sarabildiklerimi yine muskali sardim ama goruntusu tam bir muska olmadi...
Babaannem gorse acirdi halime galiba,parca pincik lahanalarimi sariyorsun evladim diye:)
Ammada uzattim bu lahana mevzusunu babaannemi cok ozledim ondan galiba:)
Fazla uzatmadan tarife geceyim ben,
Lahana Sarmasi
Malzemeler:
(kucuk lahana icin bu malzemeler dilerseniz cogaltabilirsiniz)
- 2 buyuk boy yemeklik sogan
- yarim cay bardagi siviyag
- 1,5 su bardagi bulgur
- 2 yemek kasigi salca(ben biber ve domates salcasini karistirip kullaniyorum)
- 1 su bardagi kaynamis su
- tuz,ve dilediginiz baharat cesitleri
- 1 tutam taze dereotu yada kurusu(lahanayi dondurucuya atmak icin sariyorsaniz dereotunu atmayin zira pek hos tadi olmuyor)
- Lahanayi ben aldiktan 1 hafta sonra sariyorum biraz gevseyip,sarkmasini sagliyorum.
- lahanayi ayirip yikadiktan sonra kaynamis suda sarilcak kivama gelene kadar haslayin.
- daha sonra suzgece aldiginiz lahanalarin uzerine soguk su dokun,bu sayede lahananin o istemedigimiz kokusu gitmis oluyor ve suzulmesini bekleyin.
- bu arada soganlari yemeklik,minik,minik dogruyoruz ve siviyagda rengi sariya donene kadar kavuruyoruz.
- kavrulan sogana salcayi ekleyip biraz kavuruyoruz sonra bulguruda ekleyip biraz daha kavuruyoruz...
- kavrulan bulgura tuzu ve baharatlari ekliyoruz karistirip suyumuzu ekliyoruz.
- suyu hafif cektikten sonra altini kapatiyoruz dereotunuda ekleyip karistirdiktan sonra ic harcin demlenmesini bekliyoruz yaklasik 10 dk sonra ic harciniz sarilmaya hazir olacaktir...
- ic harci lahanalara 1 tatli kasigi koyarak sariyoruz...
- sarilan lahanalari tencereye alip,bir kase suya biraz salca,baharat,tuz ve siviyag karisimini hazirlayin ve lahanalarin uzerine gezdirin.
- suyu cektikce su ekleyerek pisirin pistikten sonra 1 tatli kasigi tereyagini catal yardimiyla lahananin uzerine gezdirerek eritin.
- Evetttt mis gibi lahananiz hazir mumkunse yaninda domates tursusuyla servis yapin.
- Afiyet seker,sifa olsun....
Mutlu ve Huzur dolu bir hafta bizlerin olsun!
Sevgilerimle....
♥ ♥ ♥
nef-fisss!
YanıtlaSilinsallah buralara gelirsen yeriz beraber deli annem:)
Silellerine sağlık canım benim,bayılırım,
YanıtlaSilafiyetler olsun,
sevgilerimle...
cok tesekkur ederim canim kardesim,sevmeyen varmidir acaba bu guzel nimeti?
SilAllaha emanet...
Canim eline saglik olsun. Oglusum da bende cok severiz bu dolmayi
YanıtlaSilEskilerin yaptigi yemeklerin tadi benzeri yoktur simdi.. Muska sekilinde sarmak buyuk marifet bende yapamam..
Sade sarsam sukur ediyorum.
Harika gozukuyor..
oyle eskiler bir baskaymis inan cok ozledim babaannemin o mubarek ellerinden cikan her yemegin tadini,dahasi onu cok ozledim...
SilMuhabbetle...
Ellerine saglik, cok severim yemesini yapmasini degil ama :)
YanıtlaSilaslinda yapmasida cok zor degil be seymam yaprak sarmasindan daha kolay benim icin...yakinimda olsan bir tabak yollardim sana cicegim...
Silsevgilerimle...
çok detaylı güzel anlatmışsınız yalnız fotoğraflar açılmadığı için göremedim. Belki problem benim bilgisayarımdadır ama bilemedim, uyarmak istedim...
YanıtlaSilBlogger annelerde gördüm bloğunuzu merhaba demek için uğradım. Bloğunuzu izlemeye aldım... Ben de beklerim ;)
fotograflar ben ve diger arkadaslerim goruyor sanirim sorun sizde umarim gecici bir durumdur...
Silziyaretiniz icin cok tesekkur ederim...
muhabbetle...
o tabak senin olsun tencereyi ben alıyım :D
YanıtlaSileline sağlık canım
bayılırım sarmaya
eeee lazlık var dimi :D
canin sagolsun reyyanim al gotur o tencereyi alabiliyrosan:)
YanıtlaSillazlikmi?bendemi?!yok canim memleket Nevsehir...
ellerine sağlık görünce canım istedi::))))))
YanıtlaSilkeske ikram edebilsem Hande ayrica hosgeldin bloguma:)
YanıtlaSil